Από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιχειρήσεων... στην Περιφερειακή Οικιστική Ανάπτυξη

Αρχική     Προφίλ     Εξερευνήστε την Ελλάδα     Επικοινωνία     Υπόμνημα

Μοναδικές Τοποθεσίες & Ακίνητα    Projects    Ευρετήριο Ακινήτων

Αγία Άννα   Μοναστήρια


Μοναστήρια, ένα μοναδικό, μεσαιωνικό χωριό ...

 

Τήνος / Κυκλάδες: overview (click to enlarge)
  


 


 


 

Ένα οργανωμένο οικιστικό επενδυτικό πρόγραμμα στην Τήνο μπορεί να στηριχτεί στην οικιστική ανάπτυξη τελείως ερειπωμένων χωριών με την περιβάλλουσα γη, που επί του παρόντος ευρίσκονται εκτός σχεδίου οικισμών.

Στόχος είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη ερειπωμένων οικισμών με τη δημιουργία και ανάπλαση πρότυπων αναπαλαιωμένων παραδοσιακών οικιστικών χώρων. Από την επί χάρτου και επί τόπου αναλυτική διαδικασία εργασίας, προέκυψαν συγκεκριμένοι οικισμοί που πληρούσαν βασικές προδιαγραφές επιλογής. Από την επαναξιολόγηση αυτών των περιοχών/οικισμών με αυστηρότερα κριτήρια επιλογής όπως: τοπολογία, γεωγραφία, κλίμα, ιστορία, παράδοση, λαογραφία, τέχνη, ευκολία πρόσβασης, κατασκευαστικές παράμετροι, εμπορικότητα, θέα, αποστάσεις από τη θάλασσα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος, προέκυψε μία ολοκληρωμένη επιχειρησιακή προσέγγιση, που σηματοδοτεί ένα τεχνικά, διοικητικά και οικονομικά ολοκληρωμένο και βέλτιστο επιχειρησιακό σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Αυτό το concept μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο μοντέλο ανάπτυξης για την περιοχή του Αιγαίου και συγκεκριμένα για νησιά μικρού-μεσαίου μεγέθους με πλούσια παράδοση και ιστορία.

Ο οικισμός Μοναστήρια, συγκαταλέγεται στους παλαιότερους οικισμούς της Τήνου, ένα σκηνικό που παραπέμπει σε ελληνική αρχαία τραγωδία με αντανακλάσεις από την αναγεννησιακή Δύση. Η παράδοση χρονολογεί τον οικισμό πίσω στους 14ο 15ο αιώνα. Αποτελεί έναν οικισμό μοναδικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Οι κάτοικοί του, λόγω του δύσκολου βίου και τις ανάγκες της εποχής εκείνης, άρχισαν να τον εγκαταλείπουν κάπου στη δεκαετία του 60.

Σήμερα, το εξ ολοκλήρου λιθόχτιστο εγκαταλελειμμένο αυτό χωριό προσφέρει στον επισκέπτη μία μοναδική ατμόσφαιρα σε ένα σπάνιο τοπίο, που θα μπορούσε να θυμίζει υπαίθριο μουσείο, ένα χωριό βυθισμένο στην εγκατάλειψη, αλλά ταυτόχρονα και ένας μοναδικός χώρος που αποπέμπει έντονα τον ιδιαίτερα προσωπικό του χαρακτήρα. Λέγεται ότι εδώ τα παλαιά χρόνια, ίσως αιώνες πίσω, καλλιεργείτο ο μεταξοσκώληκας από μοναχούς ή μοναχές που μόναζαν σε μικρά πέτρινα κελιά στο απέριττο και γαλήνιο τοπίο ...

Δημογραφικά Στοιχεία

 

 'Ετος

1795

1907

1920

1930

1940

1945

1951

1961

1971

 

Κάτοικοι

  85

  34

  41

  48

  52

  85

  42

  24

  -

Το χωριό Μοναστήρια βρίσκεται στο κέντρο του νησιού απέχοντας εξίσου από τη νότια και βόρεια ακτογραμμή της Τήνου, ενώ από τη Χώρα και το λιμάνι απέχει μόλις 9.5 χλμ. Λόγω της τοποθεσίας του προσφέρει στον επισκέπτη απέραντη, ανεμπόδιστη θέα προς τους οικισμούς Σμαρδάκιτο, Περάστρα, Κώμη, Καλλονή, Αετοφωλιά, Κάτω Κλείσμα και τους κάμπους της Τήνου που καλλιεργούνται εκτενώς. Άπλετη και απρόσκοπτη είναι και η θέα που προσφέρει προς την πανέμορφη Τηνιακή ύπαιθρο, ένα ατελείωτο κεντητό χαλί από ξερολιθιές και αναβαθμούς που με τόσο κόπο αλλά και μεράκι έχτισαν στο πέρασμα των αιώνων οι πρόγονοι αυτού του τόπου.

Ο περιηγητής απολαμβάνει στο μοναδικό αυτό τοπίο τις ομορφιές και τη γαλήνη της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Έτσι δίδεται στον περιπατητή η δυνατότητα να βρεθεί ανάμεσα σε αμέτρητες εκτάσεις αναβαθμίδων (πεζούλες), ξερολιθιές, περιστεριώνες, κελάκια, αλώνια, ανεμόμυλους και εξωκκλήσια. Μόλις 5.5 χλμ. από το Ενετικό κάστρο του Εξωμβούργου, που αποτελεί σήμα κατατεθέν και κόσμημα της Τήνου, οι κατοικίες των Μοναστηριών κείτονται επιβλητικά εκεί, αφημένες στη φθορά που επιβάλλει με το πέρασμα του ο χρόνος, αναμένοντας τη σωτήρια πρωτοβουλία για την αναγέννησή τους.

Παραλίες

Κολυμπήθρα

Αγ. Φωκάς

Αγκάλη

Αγ. Ρωμανός

Κιόνια

Απόσταση σε km

5.5

10.3

10.3

11.5

13.1

Παραλίες

Αγ. Σωστής

Λειβάδα

Πόρτο

Λυχναφτιά

 

Απόσταση σε km

14

14.5

15.4

18

 

 

Μία οργανωμένη επενδυτική πρωτοβουλία είναι εν εξελίξει από το έτος 2009, στοχεύοντας στη διάσωση του ιστορικού χωριού με πλήρη σεβασμό στην ιστορικότητα του χώρου - ένα έργο πνοής για την Τήνο, τις Κυκλάδες αλλά και όλο τον ελλαδικό χώρο. Στόχος είναι η δημιουργία πρότυπων προδιαγραφών ανάπλασης ιστορικού οικισμού, με σκοπό την προσέλκυση υψηλού εισοδηματικού τουρισμού σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον και με απόλυτο σεβασμό στο Μεσαιωνικό χαρακτήρα του ιστορικού χωριού.


 


 


 


 


 


EnglishDeutschΕλληνικά

Copyright 2010-2020 Δρ.-Πολ. Μηχ. Ιωάννης Μ. Θεολογίτης - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ