Από την Διεθνή Συμβουλευτική Επιχειρήσεων... στην Περιφερειακή Οικιστική Ανάπτυξη

Αρχική     Προφίλ     Εξερευνήστε την Ελλάδα     Επικοινωνία     Υπόμνημα

Μοναδικές Τοποθεσίες & Ακίνητα    Projects    Ευρετήριο Ακινήτων

Τήνος   Αθήνα   Αττική   Αργολίδα   Μάνη   Κρήτη


 Ένα μπαλκόνι με θέα το κρυστάλλινο μπλε Αρχιπέλαγος του Αιγαίου...
Ένα νησί απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς με πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν

 


Τήνος / Κυκλάδες: overview (click to enlarge)

 

Χωριά της Τήνου

 

Ακίνητα Τήνου

 

 


Tinos / Clyclades: Travel information (click to enlarge)
www.openseas.gr

 

Τήνος - Ιδιαιτερότητες

Απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον

Ήπιο ηλιόλουστο κλίμα

Μοναδικός πολιτισμικός πλούτος

Περίπου 65 παραδοσιακοί οικισμοί

Γεωγραφική εγγύτητα με τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου: στο τρίγωνο που απαρτίζεται από τη Σύρο, Τήνο και Άνδρο, ως θαλάσσια προάστια της Αττικής

Links

Tinos The Aegean Muse

Tinos ABOUT

Tinos Secret

The official site of the Holy Church of Panagia of Tinos

Cultural Foundation of Tinos

Chamber of Cyclades

Τήνος - Μνημείο Πολιτισμού κ Φυσικής Ομορφιάς

Η Τήνος είναι ένας παράδεισος για τους λάτρεις της φύσης, τους καλλιτέχνες και όλους όσους επιδιώκουν έναν ήσυχο τρόπο ζωής σε ένα νησί με αυθεντικό κυκλαδικό άρωμα, πλούσια ιστορική, πολιτιστική και ζωντανή πνευματική παράδοση. Η Τήνος, μόλις μία ανάσα από την κοσμική Μύκονο, γεωγραφικά στην προέκταση της Άνδρου και βορειοανατολικά της Σύρου είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Με συνολική έκταση 200 τ.χμ., ακτογραμμή 105 χμ. και περίπου 8.000 μόνιμους κατοίκους, η Τήνος έχει μια ιδιότυπη γοητεία συναρπαστική φύση, ήπιο και ευχάριστο κλίμα, πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν, πολυμορφία τοπικών παραδόσεων και μία μοναδική αρχιτεκτονική. Αυτή η ποικιλία συνδυασμών σπάνια συναντάται σε άλλα ελληνικά νησιά.

Μοναδική Γραφικότητα Τοπίου
Στην Τήνο, ο επισκέπτης κυριολεκτικά θαμπώνεται από την εναλλαγή της σύνθεσης των εικόνων φυσικής ομορφιάς, γραφικών παραδοσιακών κατάλευκων χωριών, μαγευτικών παραλιών, μίας μοναδικής φωτεινότητας που διαχέεται παντού, της θάλασσας, που λειτουργεί σαν τεράστιος ανακλαστήρας του ήλιου, και του καταγάλανου ουρανού. Διάσπαρτα εξωκκλήσια και περίτεχνοι περιστερεώνες (χαρακτηριστικά λιθοκεντήματα που κτίστηκαν για την εκτροφή των περιστεριών), κοσμούν την τοπογραφία του νησιού. Σε συνδυασμό με τις απέραντες αναβαθμίδες (ξερολιθιές) δημιουργούν έναν ενιαίο γλυπτό τόπο τον οποίο ο στοχαστής Κορνήλιος Καστοριάδης χαρακτήρισε χειροποίητο νησί. Η Τήνος είναι όμως και ο τόπος της αισθητικής της πέτρας. Τα σύνορα στους αγρούς, τα ξωκκλήσια, οι περιστεριώνες, τα κελιά (τοπική ονομασία παλαιών μικρών κατοικιών και στάβλων) είναι όλα κτισμένα από την τοπική πέτρα. Το φημισμένο τηνιακό μάρμαρο συναντάται σε αποχρώσεις του πράσινου, λευκού και γκρίζου.

Πολιτισμός: Έμφαση στην Μαρμαρογλυπτική
Η μαρμαρογλυπτική εξελίσσεται στο νησί από τα χρόνια της ενετοκρατίας φτάνοντας στο κορύφωμά της τον 19ο αιώνα όπου η τέχνη της ξεπερνά τα όρια της Τήνου, και φτάνει στο Άγιον Όρος, την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο, τη Ρωσία, την Βόρειο Αμερική και πολλά άλλα μέρη του κόσμου, αφήνοντας παντού τα ίχνη της σε υπέρθυρα, πορτοσιές, τέμπλα, βρύσες, επιτύμβιες πλάκες, σε μεγάλα κοιμητήρια της Ελλάδας, σε εκκλησίες της ελληνικής διασποράς, ακόμη και στην Ακρόπολη. Πολλοί από τους κορυφαίους μαρμαρογλύπτες και εκπροσώπους της νεοελληνικής γλυπτικής, Χαλεπάς, Φιλιππότης, Λύτρας, Σώχος, αδελφοί Βιτάλοι αλλά και πολλοί άλλοι, πρόσφεραν έργα που διακοσμούν ακόμη και σήμερα σημαντικά κτίρια της Αθήνας μεταξύ άλλων το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη, το Πολυτεχνείο, το Ζάππειο, τα Ανάκτορα, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία. Σήμερα η τέχνης της μαρμαρογλυπτικής διατηρείται αναλλοίωτη μέσα στον χρόνο με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πύργου, και τους μαρμαρογλύπτες που επεξεργάζονται και μορφοποιούν στα εργαστήριά τους το μάρμαρο τού νησιού.

Κέντρο Ορθοδοξίας
Η Τήνος είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ελληνικής Ορθοδοξίας. Ο Ιερός Ναός της Μεγαλόχαρης με τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας, η ευλογία της οποίας διαχέεται πλούσια στο νησί, είναι πόλος έλξης χιλιάδων προσκυνητών από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Τήνος - Δήλος
Κατά την αρχαιότητα, η Τήνος ήταν ξακουστή ως ενδιάμεσος σταθμός λατρείας των πιστών καθ' οδόν για τη Δήλο, το μεγάλο θρησκευτικό κέντρο της εποχής. Σήμερα η ακατοίκητη Δήλος, είναι ένα νησί μουσείο, επισκέψιμο για κάθε λάτρη της ιστορίας, ενώ απέχει από την Τήνο μόλις μισή ώρα με σκάφος ή περίπου μία ώρα με καΐκι. Κοντά στην παραλία των Κιονίων και τον αρχαίο λιμένα της Τήνου δεσπόζουν τα ερείπια τού δωρικού ναού προς τιμήν του Ποσειδώνα.

Αξίζει να δείτε / Μην χάσετε:
Παραθέτουμε μερικά μόνον από τα αμέτρητα αξιοθέατα που ο επισκέπτης θα ανακαλύψει σταδιακά κατά την παραμονή του στην Τήνο, το νησί της τέχνης και του πολιτισμού.

  • Τους αμέτρητους περιστεριώνες του νησιού - πάνω από εξακόσιους εξαίρετο δείγμα παραδοσιακής τηνιακής αρχιτεκτονικής.

  • Το Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ. στα Κιόνια, δίπλα στην χώρα της Τήνου.

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο, στο δρόμο που οδηγεί από το λιμάνι στην Παναγία της Τήνου, το οποίο φιλοξενεί πλούσια συλλογή εκθεμάτων από την αρχαιότητα, καθώς και ευρήματα από το Ναό του Ποσειδώνα.

  • Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών, στον Πύργο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε σπουδαία έργα ζωγραφικής και γλυπτικής καλλιτεχνών, όπως οι Γύζης, Χαλεπάς, Βιτάλης, Φιλιππότης και Σώχος.

  • Το σπίτι/μουσείο του Γιαννούλη Χαλεπά, με έργα και προσωπικά αντικείμενα του φημισμένου γλύπτη, στον Πύργο.

  • Τις εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Τήνου, πάνω από 2000, με κυριότερη βέβαια την εκκλησία της Παναγίας Μεγαλόχαρης, στη Χώρα.

  • Το σεληνιακό τοπίο στο Βώλακα, αποτέλεσμα ενός μοναδικού παγκοσμίως γεωλογικού σχηματισμού, μεγάλων γρανιτικών όγκων.

 

Aegean seaview - Ysternia Bay

Venetian castle & the village Tripotamos


EnglishDeutschΕλληνικά

Copyright 2010-2024 Δρ.-Πολ. Μηχ. Ιωάννης Μ. Θεολογίτης - Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ